2017 m. lapkričio 2 d., ketvirtadienis

Beveik Monte Kristo sumuštiniai

Viską pasako pats pavadinimas. Tradiciškai šie sumuštiniai valgomi, apibarstyti cukraus pudra, su uogiene ar klevų sirupu. Jei dar prieš tai juos išvirsite gerai įkaitintuose riebaluose, turėsite Disneilendo Monte Kristo sumuštinius. O jeigu gaminsite ir patieksite taip, kaip darau aš, bus beveik Monte Kristo sumuštiniai - vos vos saldūs (jei pasirinksite salstelėjusią duoną/pagerintą mielinį pyragą), šiek tiek draugiškesni talijos linkiams, bet vis tiek pilni, sotūs, šimtabaliai; tokie minkšti, malonūs gomuriui, naminiai (sušildantys ir nuraminantys), be kurių, atrodo, sunkiai išgyventum vėlyvą rudenį ar žiemą, kai už lango be paliovos lyja ir siautėja žvarbūs vėjai.



Visada smagu gaminant maistą improvizuoti, nesilaikant griežtų taisyklių, ir vadovautis nuojauta bei skoniu. Kai šiek tiek paplakus kiaušinius su pienu, įberiu gerą žiupsnį džiovintų itališkų žolelių ir, keptuvėje tirpstant sviestui, ant spintelės išdėlioju dviejų dienų senumo duonos likučius, mano nuotaika iš karto pagerėja. Norėčiau, kad dabar užuostumėte tą svaigų tirštą kvapą, kuris pasklinda virš keptuvės, kai aplink sunkių, permirkusių duonos riekių kraštus ima burbuliuoti ir šnypšti putojantis sviestas



Blyškiai geltonas kiaušinių ir pieno plakinys įsigeria į nebešviežios duonos minkštimą ir suformuoja minkštą beveik kreminę tešlą, uždengtą plona, traškia, karštu sviestu kvepiančia plutele. Pusę dar karštų skrebučių apkloju pomidorų padažu, gerai besilydančiu sūriu, vienu kitu rūkyto kumpio bryzeliu ir marinuotais agurkėliais. Ant viršaus uždedu likusius skrebučius, ant kurių plonu sluoksniu pritarkuoju dar šiek tiek sūrio, kad išsilydęs pastarasis aptrauktų viršutinius skrebučius perregima it servetelė, apskrudusia sūrio kepure, ir įkišu į šimto aštuoniasdešimties laipsnių karštumo orkaitę.




Hmmm, marinuoti agurkėliai Monte Kristo sumuštiniuose? Skamba keistai, pati žinau, bet man marinuoti agurkai tiesiog būtini prie šių sočių sumuštinių - myliu jų suteikiamą traškumą ir kaip jie pagyvina skonį. Tiems, kam patinka saldaus ir sūraus derinys, vietoj pomidorų padažo ir agurkėlių, rekomenduoju ant skrebučių tepti aviečių ar bruknių uogienę.    


Kas dar? Monte Kristo sumuštinius tradiciškai poruoju su švelniu, pienišku ementalio sūriu, o mano Žmogus renkasi kiek aštresnį brandintą čederio sūrį. Svarbiausia taisyklė ruošiant šiuos sumuštinius, nesvarbu, su ementalio, čederio ar kitu fermentiniu sūriu, duona ir kumpis turi būti kokybiški - naudokite tuos, kuriuos mėgstate valgyti. Ir dar - patiekite šiuos sumuštinius būtinai karštus, kol tarp duonos riekių teka tąsi šilta sūrio "lava".



P.S.: taigi belieka tik išsikepti šių nepaprastų sumuštinių vėlyviems pusryčiams lovoje, net jei "juodai" tingite, o tada mėgautis. Čepsint, gardžiuotis, nes jie labai panašūs į laimę. Receptą rasite čia:

Komentarų nėra: